Senarai Blog Saya

  • MEATBALL - MEATBALL. Having a good with family.best sangat bila dah lama tak jumpa .rindu tuu terbalas. He he. Time no first time mama makan meatball ni. Ab...

Rabu, 8 Januari 2014

cara hasilkan pizza

Sediakan bahan mengikut ramuan

Masukkan bahan kering kedalam mixer ( 5 minit kelajuan perlahan)

Masukkan bahan cecair (hingga menjadi separa doh pada kelajuan sederhana)

Masukkan bahan lelemak ( kelajuan maksimum hingga doh terhasil )

Periksa gluten dan permukaan doh (licin dan tidak pecah apabila direnggang)

Proof 60 minit (menggunakan kain lembab)
Keluarkan doh dan punching (keluakan angin dalam doh 5 minit)

Bahagikan doh dan leperkan mengunakkan rollng pin

Panaskan oven pada suhu 220C

Letakkan doh yang dileperkan di atas tray pizza dan blind bake(atas doh letakan kekacang yang di balut aluminium foil) doh di cucuk-cucuk dengan garfu (3 min)

Keluarkan dan lakukan topping(sapu sos sebagai basic dan hias mengikut cita rasa)

Bakar 15 minit(220C)
Keluarkan dan potong letakkan di dalam bekas


Tiada ulasan:

Catat Ulasan