Sediakan bahan
mengikut ramuan
Masukkan bahan kering kedalam mixer ( 5 minit kelajuan perlahan)
Masukkan bahan cecair (hingga menjadi separa doh pada kelajuan sederhana)
Masukkan bahan lelemak ( kelajuan maksimum hingga doh terhasil )
Periksa gluten dan permukaan doh (licin dan tidak pecah apabila direnggang)
Proof 60 minit (menggunakan kain lembab)
Masukkan bahan kering kedalam mixer ( 5 minit kelajuan perlahan)
Masukkan bahan cecair (hingga menjadi separa doh pada kelajuan sederhana)
Masukkan bahan lelemak ( kelajuan maksimum hingga doh terhasil )
Periksa gluten dan permukaan doh (licin dan tidak pecah apabila direnggang)
Proof 60 minit (menggunakan kain lembab)
Keluarkan doh
dan punching (keluakan angin dalam doh 5 minit)
Bahagikan doh dan leperkan mengunakkan rollng pin
Panaskan oven pada suhu 220⁰C
Letakkan doh yang dileperkan di atas tray pizza dan blind bake(atas doh letakan kekacang yang di balut aluminium foil) doh di cucuk-cucuk dengan garfu (3 min)
Keluarkan dan lakukan topping(sapu sos sebagai basic dan hias mengikut cita rasa)
Bakar 15 minit(220⁰C)
Keluarkan dan potong letakkan di dalam bekas
Bahagikan doh dan leperkan mengunakkan rollng pin
Panaskan oven pada suhu 220⁰C
Letakkan doh yang dileperkan di atas tray pizza dan blind bake(atas doh letakan kekacang yang di balut aluminium foil) doh di cucuk-cucuk dengan garfu (3 min)
Keluarkan dan lakukan topping(sapu sos sebagai basic dan hias mengikut cita rasa)
Bakar 15 minit(220⁰C)
Keluarkan dan potong letakkan di dalam bekas
Tiada ulasan:
Catat Ulasan